Horst Zimmerlein [04-2012]:

Regelungen für die Ausübung von Outdoor-Aktivitäten: Eine Einordnung in den Kontext der Schweizer NGDI im Hinblick auf GIS-basierte Auskunftssysteme

The aim of this Master’s thesis, presented within the UNIGIS distance learning studies programme, was to formulate a conceptual design for the provision of information on regulations (legal restrictions or recommendations) applicable to outdoor activities in Switzerland, by means of interactive internet maps with nationwide coverage. The design was implemented by considering the issues in relation to the ongoing conception of the Swiss National Spatial Data Infrastructure (NSDI). There are currently very few online portals where regulations relevant to outdoor activities can be found in GIS-based information retrieval systems. The use of spatial information for both the advanced planning of outdoor activities, as well as interactively via smartphones during their pursuit, is increasing in significance while rapidly becoming more attractive and easier to use. The study begins by explaining the basic relationships between the conflicting needs of outdoor activities, nature and land uses. The provision of information about regulations relevant to the undertaking of outdoor activities by means of an interactive map, is classified with regard to existing strategies aimed at solving this land-use conflict. Based on this, the provision of information via interactive maps and in the context of the NSDI is explained, particularly with regard to the development of harmonized geo-data models. This is an important component and a prerequisite for the implementation of the NSDI. This thesis applies various existing approaches with regard to the communication of regulations on outdoor activities, to the development of a harmonized geo-data model. The study concludes with a draft of a geo-data model, which proposes examples for object classes for the representation of the postulated perspective of preparing for and practising an outdoor activity.